top of page

De Kreuners

De Kreuners was een Vlaamse rockband die opgericht werd in 1978.

 

 

De Geschiedenis

 

Als liefhebber van Amerikaanse en Britse rock leert Walter Grootaers op Radio 2, waar hij sinds 1973 werkte als bode, het Nederlandstalige repertoire kennen. Dat brengt hem op het idee om samen met enkele vrienden Brits klinkende rockmuziek te maken, met Nederlandse teksten. ‘Walter zijn Engels is verschrikkelijk.’, schrijft gitarist Luc Imants in zijn dagboek. De Kreuners, de alternatieve groepsnamen waren Tapis Plein, Rust Roest en Arbeid Adelt, vielen op tijdens de Humo's Rock Rally in 1978, maar ze kregen geen platencontract. Dus gingen ze naar Londen om hun eerste single Nummer 1 op te nemen. Deze werd meteen een groot succes. Later kwamen nog vele andere grote hits, zoals Wat Komen Moet Dat Komt, Cous Cous Kreten, Meisje, Meisje en Ik wil je. Hierna hebben De Kreuners succes na succes, tot in Frankrijk toe, ondanks hun Nederlandstalig repertoire.

 

In 2012 besloten De Kreuners na een carrière van 34 jaar te stoppen. Ze namen afscheid van drie generaties fans op drie totaal uitverkochte afscheidsconcerten in het Antwerpse Sportpaleis begin december 2012.

 

Tijdens de uitreiking van de Music Industry Awards 2012 op 8 december 2012 ontvingen De Kreuners de Life Achievement Award voor hun verdienste voor de Vlaamse populaire muziek.

 

 

 

 

Bron: https://nl.m.wikipedia.org/wiki/De_Kreuners laatst bewerkt door Atsje

bottom of page